Nieuws met nuance
Nieuwsbrief april 2020
We bevinden ons midden in de coronacrisis. Voor ons allemaal een vervelende en onzekere tijd, waarvan we nu nog niet weten hoe lang de crisis en bijbehorende maatregelen gaan duren. Een crisis ook die mensen persoonlijk raakt. En waarbij medewerkers in verschillende sectoren, zoals de zorg, het onderwijs en het bedrijfsleven, keihard werken om de gevolgen van de crisis het hoofd te kunnen bieden.

In deze moeilijke tijd is en blijft uw deelname aan het I&O Research Panel erg waardevol. We zijn heel blij met uw inzet als panellid! Mede dankzij uw hulp hebben we weer een aantal peilingen uitgevoerd over actuele en maatschappelijk relevante onderwerpen, waaronder ook de coronacrisis. Via de buttons ‘Lees meer’ kunt u meer over een onderzoek of nieuwsbericht te weten komen.

Hebt u vragen of opmerkingen na het lezen van deze nieuwsbrief? Dan horen we uw reactie graag. U kunt contact opnemen via: helpdesk@iopanel.nl
We stellen uw feedback erg op prijs!


Coronacrisis: kans voor het klimaat?
Ondanks het coronavirus en de verregaande maatregelen om het virus tegen te gaan, maken Nederlanders zich zelfs iets meer zorgen over het klimaat dan een maand geleden.
Zes op de tien Nederlanders (62%) ervaren de coronacrisis als een moment van bewustwording. De crisis zet hen aan het denken over de samenleving en economie en hoe we die in de toekomst in kunnen richten.

Lees meer


Artikel TrouwNederlanders houden zich aan corona-regels; vooral jongeren eenzaam
De voorgeschreven corona-maatregelen worden serieus genomen en massaal opgevolgd. De crisis zorgt ook voor een groter gevoel van saamhorigheid. Toch voelt een kwart zich eenzamer dan vóór de crisis, onder jongeren is dat de helft.

I&O Research voerde dit onderzoek uit op eigen initiatief. Een deel van de resultaten kwam tot stand in samenwerking met de Universiteit Twente.

Lees meer


Artikel NOS


Artikel VolkskrantHelft Nederlanders verwacht sterke verslechtering economie
Krimp van de Nederlandse economie lijkt onvermijdelijk, zo komt naar voren uit scenario’s van het Centraal Planbureau (CPB). Die boodschap is ook aangekomen bij de Nederlandse bevolking; negen op de tien Nederlanders (90%) houden rekening met economische krimp in 2020. De helft (52%) verwacht bovendien dat de economie sterk zal verslechteren. Dat de coronacrisis niet alleen gevolgen heeft voor ons sociaal en ruimtelijk gedrag – maar ook voor de economie – is voor de meeste mensen nu dus duidelijk.

Lees meerI&O-zetelpeiling: VVD wint 9 zetels dankzij aanpak coronacrisis
Het optreden van de VVD en premier Rutte in de coronacrisis wordt door kiezers beloond met een virtuele winst van negen zetels (van 27 naar 36 zetels), waarmee de VVD de andere partijen nog verder op afstand zet.

Nederlandse kiezers staan massaal achter de aanpak van de corona-crisis van het kabinet-Rutte. Zowel voor het ‘thuisblijfbeleid’ (de “intelligente lockdown” zoals het kabinet het noemde: 91% staat hier achter) als de maatregelen met betrekking tot de gezondheid van de Nederlanders (88%), als die met betrekking tot de Nederlandse economie (75%) bestaat massieve steun.

Lees meer


Artikel VolkskrantDuurzaam denken is (nog steeds) niet duurzaam doen
Gemeenten zijn volop bezig met energiestrategieën en transitievisies. Intussen wacht de burger op informatie over – onder andere – de verduurzaming van zijn huis. Het eigen gedrag pasten Nederlanders het afgelopen jaar maar heel beperkt aan, in elk geval niet zo dat het in de (door ons berekende) ecologische voetafdruk van de Nederlander te merken is. De burger wacht nog steeds op de overheid. Dit blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van Binnenlands Bestuur. Het onderzoek is uitgevoerd van 20 tot 25 februari, vóórdat het coronavirus in Nederland een crisis werd.

Lees meerMet vriendelijke groet,

Het team van I&O Research Panel

.........................

I&O Research

U ontvangt deze e-mail omdat u lid bent van het I&O Research Panel. Klik hier om u daarvoor uit te schrijven en geen verdere e-mails meer te ontvangen.