Nieuwsbrief december 2019

Succesvolle start spaarprogramma

In april van dit jaar zijn we gestart met het spaarprogramma. U spaart automatisch punten door deel te nemen aan onderzoek. De punten die u spaart, kunt u inwisselen voor een Bol.com-bon of een donatie aan een goed doel. Inmiddels hebben we 25 donaties van 5 euro ontvangen, die we in januari zullen overmaken aan de goede doelen (Unicef, KWF Kankerbestrijding en Natuurmonumenten). We hopen weer op uw deelname in 2020! Op uw profielpaginakunt u zien hoeveel punten u heeft gespaard.Te weinig handhaving vuurwerk volgens Nederlanders

De steun voor strengere handhaving van de afsteektijden en het verbod op illegaal vuurwerk is in vergelijking met 2018 verder toegenomen. Acht op de tien Nederlanders vinden dat het verbod op illegaal vuurwerk strenger moet worden gehandhaafd. Twee derde is vóór strengere handhaving van de afsteektijden. Hoewel het draagvlak voor strengere handhaving toeneemt, zien steeds meer Nederlanders dat er juist minder intensief wordt gehandhaafd. Dit blijkt uit landelijk representatief onderzoek van I&O Research in opdracht van Binnenlands Bestuur onder 1.992 Nederlanders van 18 jaar en ouder.

Lees meer


Jeugdzorg grootste zorgenkind na vijf jaar decentralisaties

In vergelijking met 2015 en 2016 staan nu beduidend meer ambtenaren in het sociaal domein achter het principe van de decentralisaties. Echter, door toenemende cliëntaantallen en tegelijkertijd krappere budgetten staan zij kritisch tegenover de uitvoering. Met name bij de jeugdzorg is dit problematisch. Cliënten zijn minder te spreken over de transitie, al vinden zij de toegankelijkheid en kwaliteit van de zorg (steeds) beter. Dit blijkt uit onderzoek van I&O Research onder gemeenteambtenaren en burgers in opdracht van Binnenlands Bestuur.

Lees meer


I&O-zetelpeiling: regeringspartijen verantwoordelijk voor stikstofcrisis

Vooral de huidige en vorige regeringspartijen worden verantwoordelijk gehouden voor de stikstof- en PFAS-crisis. De helft van de kiezers (51%) wijst naar de huidige regeringspartijen, iets minder dan de helft (47%) naar eerdere regeringspartijen. Opvallend is dat milieuorganisaties vaker worden genoemd (31%) dan oppositiepartijen (20%), landbouw- (18%) en bouworganisaties (14%). Dit komt naar voren uit landelijk representatief onderzoek van I&O Research onder 1.902 Nederlanders van 18 jaar en ouder. Het onderzoek liep van donderdag 7 tot en met woensdagmiddag 13 november 2019.

Lees meer


Inwoners West-Friesland honkvast bij zorgverzekeraar

Inwoners uit de regio West-Friesland (een regio in de kop van Noord-Holland) zijn trouw aan hun zorgverzekeraar en blijven vaak jarenlang bij dezelfde verzekeraar. Ze kijken wel rond, maar uiteindelijk maakt slechts een kleine groep de overstap. Dat blijkt uit onderzoek onder 493 inwoners van West-Friesland. I&O Research voerde dit onderzoek uit in opdracht van Zorg Zoals de Westfries het Wil (ZZWW), een stichting die zich inzet voor goede en toegankelijke zorg voor alle inwoners van West-Friesland. In totaal deden 493 inwoners uit de regio mee aan het onderzoek. Zij zijn via kanalen van ZZWW en het I&O Research Panel uitgenodigd.

Lees meer


Pensioendeelnemers: geen beleggingen in plofkippen

Nederlandse pensioendeelnemers staan negatief tegenover beleggen in bedrijven (in de vee-industrie) die gebruikmaken van plofkippen of kooivarkens. Ruim acht op de tien deelnemers (83%) vinden dat hun pensioenfonds hier ‘liever niet’ of ‘absoluut niet’ in moet beleggen. Daarmee is het oordeel over het beleggen in dit type bedrijven vergelijkbaar met de mening over beleggen in de tabaksindustrie (84% wil dit niet), wapenindustrie (86%) en bedrijven die gebruikmaken van kinderarbeid (91%).

Lees meer


YEP’s: jonge ouderen sorteren beperkt voor op hun (echt) oude dag

Mensen van 55 tot 75 jaar, in of vlak voor die derde levensfase, voelen zich over het algemeen behoorlijk tevreden met hun leven. Ze zijn doorgaans (nog) gezond, actief en leiden een sociaal leven. Zorgwekkend is echter dat jonge ouderen maar heel beperkt voorsorteren op de periode dat ze wél afhankelijk worden van anderen. Een groot deel maakt zijn huis niet levensloopbestendig en ook financieel worden er maar beperkt voorzorgsmaatregelen genomen. Dit blijkt uit onderzoek van I&O Research, in opdracht van dagblad Trouw, onder Nederlanders van 55 tot 75 jaar.

Lees meer


Kinderen langer achter beeldscherm dan ze zelf verantwoord vinden

Nederlandse kinderen (van 10 tot 22 jaar) zitten per dag bijna een uur langer achter een telefoon, tablet of laptop dan ze zelf verantwoord vinden. Het verschil tussen de gemiddelde schermtijd van thuiswonende kinderen en wat ouders verantwoord vinden, is nog groter: bijna 1,5 uur. De meeste kinderen én hun ouders vinden het bovendien jammer dat kinderen tegenwoordig zo weinig buitenspelen. Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research over ‘opvoeden in tijden van sociale media’ in opdracht van de Volkskrant. Bijzonder aan het onderzoek is dat zowel kinderen (thuiswonend, van 10 tot en met 22 jaar) als ouders de vragen beantwoordden.

Lees meer